UVA, UVB en factoren in zonnecrèmes, what’s the difference?

bruin worden klein

 

Oké, je vaak insmeren omdat de zon fel schijnt klinkt leuk. Maar dan heb je ook nog eens 1000 verschillende merken en keuzes uit verschillende factoren.

Ik hoor vaak mensen praten over een factor 12 als je niet heel erg snel verbrandt en factor 50 als dit wel zo is. Wat zijn nu feiten en fabels?

UVA UVB

Belangrijk om te weten is dat een SPF (Sun Protection Factor) alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen en niet tegen UVA-stralen. Dat betekent dat een SPF wel bescherming biedt tegen verbranden, maar geen bescherming biedt tegen het verouderen van de huid.

UVA dringt diep door in de huid (=dermis) en beschadigt de elastine- en collageenvezels. De huid begint hierdoor rimpels te vormen en brengt daarnaast afbraak van collageen teweeg. Collageen zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van je huid.

UVB zorgt ervoor dat je huid verbrandt en verhoogt het risico op huidkanker. UVB-straling verbrandt de meer oppervlakkige buitenste lagen van de huid.

Let er bij een crème op dat je beschermt bent tegen UVA èn UVB. Als je een gevoelige huid hebt let je er ook op dat er geen parfum in de crème aanwezig is of andere ingrediënten waar je last van krijgt.

Er staan verscheidene testen op internet maar daarbij is geen rekening gehouden met huidveroudering of een gevoelige huid.

Factor

Wat zegt het nou die factor? De SPF geeft aan hoe lang de zonnebrand je beschermt tegen UVB voordat je huid begint te verbranden. Het geeft ook een indicatie van het percentage UVB-straling waartegen de zonnefilters je kunnen beschermen.

  • SPF15  houdt 93% van de UV-straling tegen, het duurt dan 15 keer zo lang voordat je verbrandt, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon.
  • SPF30 houdt 97% van de UV-straling tegen, het duurt 30 keer zo lang voordat je verbrandt, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon.
  • SPF50 houdt 98% van de UV-straling tegen, het duurt 50 keer zo lang voordat je verbrandt, vergeleken met het onbeschermd blootstellen van je huid aan de zon.

Een paar voorkeuren van mijzelf:

50 ml €24,95

 https://naifcare.com/product/natuurlijke-zonnebrandcreme-gezicht-factor-30-50ml/

 

€24,00, 148 ml

https://www.paulaschoice.nl/nl/sun-care-extra-care-non-greasy-sunscreen-broad-spectrum-spf-50-m2320.html?dwvar_m2320_size=fullsize

 

€ 15,95, 250 ml

https://www.dr-jetskeultee-skincare.nl/suncover-spf-30-250ml.html?gclid=CjwKCAjwydP5BRBREiwA-qrCGrlJMoOlWxLxA83KX767KRuyUwFZNCTiFgogMuo_NSwW9ECg8ZxaIRoCNc0QAvD_BwE

 

€16,98, 250 ml

https://www.bol.com/nl/p/la-roche-posay-anthelios-zonnebrandmelk-spf50-250ml/9200000078946870/?s2a=#productTitle

 

1000 Resterende tekens


Contact

Wil jij iets vragen?
 
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.