Zelftwijfel, hoe kom je ervan af?

 selfcare

Het brein is een fear based mechanisme. Een mechanisme dat automatisch in een vluchtstand staat, in een overleefstatus.

Hoe komt dit? Doordat we biologisch gezien moeten uitkijken voor gevaar. Het is een basisemotie die ervoor zorgt dat we de bedreiging willen vermijden.

Vanuit de evolutie kan angst als een soort geprogrammeerde overlevingsstrategie worden gezien: we vermijden het gevaar door onszelf te verstoppen.

Hoe ziet ons angstige brein eruit?

Er zijn twee hersenstructuren belangrijk als we het over angst hebben: de twee emotiekernen diep in de hersenen, ook wel de amygdalae genoemd, en de prefrontale gebieden. De prefrontale gebieden communiceren met de emotiekernen en oefenen controle uit. Dit gaat automatisch en veel mensen gaan automatisch zoeken naar iets om negatief of angstig over te zijn. Dit is een natuurlijk gegeven en helemaal niet gek.

Maar als jij elke dag last hebt van twijfel over jezelf. Wat je doet, wat je eet, met wie je omgaat, hoe je praat. What ever.

Hoe ga je dit aanpakken? Ga twijfelen over je eigen twijfel gevoelens. Of zeg tegen jezelf ‘dank je voor het delen van deze twijfel’. Dit helpt al veel om verder te gaan.

Doubt the doubt

Maar wat betekent zelfvertrouwen eigenlijk? Het Latijnse woord voor confidence (zelfvertrouwen) = confidera

Confidera betekent jezelf vertrouwen. Dit is natuurlijk leuk gezegd maar hoe doe je dit dan?

Start met kleine stapjes.  Kleine stapjes kunnen al zijn je manier van praten, je houding en controle over je gedachten pakken.

Hoe zie je er nou zelfverzekerd uit?

  • Spreek langzaam
  • Houd je kin omhoog
  • Houd je schouders recht
  • Houd je buik in.

Overtuigende mensen spreken langzaam en geloven in zichzelf.

‘Self-esteem’ betekent: jezelf leuk vinden

Stop ermee om jezelf te veroordelen en ben aardig tegen jezelf. Het belangrijkste is hoe je over jezelf praat en wat je tegen jezelf zegt.

En ook al veroordelen andere mensen je of zijn ze erg kritisch op je, dit betekent dat ZIJ ontevreden zijn met zichzelf. Dit heeft niks met jou te maken.

Prijs jezelf de hemel in. Bekijk jezelf van de positieve kant.

Dit is goed voor je zelfvertrouwen en voor de mensen om je heen.

start new zelfliefde

Wil je vijf manieren hebben om direct meer te gaan stralen? Download dan mijn e-book.

1000 Resterende tekens


Contact

Wil jij iets vragen?
 
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.