• makeup workshop - vrijgezellenfeest - metamorfose workshop - visagie workshop - bedrijfsfeest - beautyhoek - visagieworkshop - relatie dag - beauty carrousel - visagie promotie - make-up workshop - teambuilding - fotoshoot - shopmiddag - kleurenanalyse - bruidsmake-up - beauty team - styling - visagie team - beauty producties - modeshows - vriendinnendag - zussenmiddag - familiedag - metamorfosedag - bruids make-up - dag make-up - glamour make-up - smokey eyes - beauty events - visagieworkshops - workshopvisagie - bedrijfsuitje - kledingadvies - visagisten team - freelance visagist - pr stunt - visagie event - product presentatie - visagie dag - beauty dag - promoties - vrijgezellenuitje

  Gabrielle Chanel, wie is zij en hoe heeft ze zo beroemd kunnen worden met nummer 5?

  Gabrielle Chanel, wie is zij en hoe heeft ze zo beroemd kunnen worden met nummer 5? Een stuk over haar jeugd kan veel vertellen over de vrouw achter parfum nummer 5.

   

  Op 19 augustus 1883 wordt Gabrielle Chanel geboren in het armenhuis van Samur, een stadje in Frankrijk. Haar vader was een zevenentwintig jarige man, zijn naam was Albert Chanel en hij was een handelaar in hart en nieren. Gabrielle’s moeder was een jonge vrouw die Jeanne Devolle heette. Ze was nog maar 19 jaar oud toen Chanel ter wereld kwam. Zij was een creatieve vrouw, die handig met naald en draad was.

  Gabrielle’s ouders waren nog niet getrouwd, toen Chanel ter wereld kwam.
  In 1882 werd haar zusje geboren, Julia. In 1884 trouwden Gabrielle’s ouders in Samur.
  Chanel was toen een jaar oud. Gabrielle’s moeder leed aan de longziekte Tuberculose. Omdat het gezin Chanel altijd op reis was, werd Gabrielle’s moeder steeds zwakker.

  In 1885 kreeg Gabrielle een broertje Alphonse en in 1887 kreeg ze een zusje. Zij heette Antoinette, en werd de lievelingszus van Gabrielle. Later zou Antoinette bij haar zuster in Parijs gaan wonen. Julia de oudste zus van Gabrielle bleek zwakbegaafd te zijn, en ze was mensenschuw.

  Hoe was Gabrielle Chanel als kind?

   

  Gabrielle speelde in die tijd veel alleen. Zelf vertelt Chanel dat ze graag op het kerkhof speelde, ze pikte allerlei dingen uit het huis om die aan de doden te geven. Ze deed, zoals ze zelf zei omdat niemand van haar hield. Niemand in haar omgeving was echt gelukkig.

  In 1889 schenkt Gabrielle’s moeder aan een tweede zoon het leven. Zijn naam was Lucien. Gabrielle was toen zes jaar oud. In 1895 krijgt haar moeder weer een baby, dit keer weer een jongetje. Zijn naam was Jeannes. Deze baby sterft binnen een paar dagen. Ook Gabrielle’s moeder komt deze zwangerschap niet meer te boven. Ze sterft in de winter van 1895, ze was tweeëndertig jaar oud.

  Chanel had altijd verhalen over nare tantes, met kille ogen. In werkelijkheid bedoelde ze de nonnen in het weeshuis. Al gauw na de dood van Gabrielle’s moeder verdwijnt de vader van Gabrielle. Julia, Antoinette, en Gabrielle blijven achter in een weeshuis.


  Gabrielle gaat in de vakanties naar haar grootouders, ze bouwt daar een vriendschap op met haar tante die even oud is.

  Ze zijn onafscheidelijk en praten s ’nachts uren met elkaar op het oude zolderkamertje. Adriënne en Gabrielle hebben beiden een aangeboren elegantie en lijken als twee druppels water op elkaar.

   

  Het ontstaan van interesse in mode

   

  Beide jonge vrouwen hadden in die tijd een bijzondere uitstraling. In deze vakanties begon de fascinatie voor mode bij Gabrielle zich te ontwikkelen.
  Toen beiden meisje 18 jaar waren besloten ze de trein te pakken en naar Parijs te reizen.
  Nu Gabrielle en haar zusje beiden 18 waren, waren ze te oud om naar het weeshuis terug te keren. Hun oma stuurde ze naar een soort huishoudschool.In deze tijd groeiden de dromen van Gabrielle steeds meer. Ze had altijd het gevoel dat dit leven wat ze nu leefde niet haar leven was. Gabrielle was er van overtuigd dat voor haar een beter leven was weggelegd.

  Rond haar twintigste verdiende Gabrielle wat bij in een kleermakerij.Zo ontmoette ze charmante luitenants. Later zal Chanel vertellen dat ze deze luitenants ontmoette in de groene weiden met paarden van haar ‘tantes’. Een jaar later huurt Gabrielle een goedkope kamer in Moulins. Dit is echt een kenmerk dat Gabrielle haar tijd ver voor uit was. Een gemiddelde vrouw in die tijd zou niet eens aan deze optie denken. Samen met Adriënne betrekt Chanel rond haar 20ste de woning en samen beginnen ze kleding te maken voor de kost.

  Het ontstaan van haar bijnaam ‘Coco’

   

  Ze begonnen naam te krijgen als de demoiselles Chanel. Ze gaan veel uit met officieren, en in deze periode krijgt Gabrielle haar bijnaam Coco. Als Gabrielle en Adriënne uitgingen dan zongen ze weleens. Een soort karaoke. In die tijd was dat populair. Gabrielle zong echter altijd hetzelfde liedje. Het liedje ging over een hondje dat kwijtgeraakt was, bij de Eiffeltoren.

  Ik ben mijn arme Coco kwijt.
  Coco, mijn lief hondje
  Kwijt geraakt bij het Trocadéro
  Hij is ver weg, als hij nog rent.
  Ik geef toe: het ergste geval is dat
  Hoe meer mijn man me bedroog
  Hoe trouwer mijn Coco bleef

  Heeft u misschien mijn Coco gezien?
  Coco bij het Trocadéro
  Co bij het Tro
  Co bij het Tro
  Co bij het Trocadéro
  Wie heeft Coco gezien?
  O, Coco, wie heeft Coco gezien

  En zo werd Gabrielle die klein van stuk was la petite Coco onder haar vrienden.
  Een naam die wereldberoemd zou worden. Vanaf die periode werd Gabrielle, Chanel of Coco genoemd. Later zouden nog weinig mensen haar kennen als Gabrielle.

  Ook vindt Gabrielle in deze periode haar eerste minnaar. Etienne Balsan was zijn naam. Hij kwam uit rijke familie die een hoog aanzien had. Chanel raakt zwanger van Etienne, ook al was het verboden in Frankrijk, Chanel pleegde abortus. Na enige tijd zag Chanel in dat Etienne niet de schakel was om het leven te leiden dat Chanel wilde leiden.

   

  Wilde Chanel actrice worden?


  Chanel besloot een nieuwe weg in te slaan, ze wil het gaan maken als actrice.
  Dit plan viel al in duigen bij de eerste audities. Chanel was charmant, maar talent had ze niet. Volgens regisseurs uit die tijd had Chanel een grote aantrekkingskracht op het publiek. Chanel viel zo op, omdat ze zo gracieus liep. Dat de audities mislukten was een kleine teleurstelling voor Chanel. Etienne nam haar mee naar Vichy, om daar verder te leven. Chanel had nog steeds haar dromen en ideeën. Ze wist dat het haar zou lukken, alleen dat het zo snel gebeurde wist ze zelf ook niet.

  Chanel kreeg een grote liefde voor paarden. Ze leerde paardrijden, wat niet altijd even makkelijk ging. Toch zette ze stug door. Angst en pijn kende ze niet. Chanel reed op een gegeven moment beter dan menig man. In 1908 wordt Chanel vijfentwintig. Het leven van niks doen bevalt haar niet meer.

   

  Chanel & haar liefdes


  Chanel wilde werken, ze wilde niet eindigen zoals elke andere huisvrouw. Etienne houdt haar aan het lijntje en neemt haar mee naar de Pyreneeën. Op deze vakantie leert Chanel haar grote liefde kennen, Boy Capel een charmante Engelsman. Boy zorgt ervoor, met veel gepraat dat Chanel een appartement in Parijs kan betrekken. Chanel verlaat Etienne en gaat met Boy verder.
  Het enige dat ze achterlaat aan Etienne is een briefje met de tekst: “het spijt me, maar ik hou van deze man”

  Chanel haar eerste hoedenwinkel

   

  Nog geen jaar later opent Chanel haar eerste hoedenwinkel aan de Boulevard Malesherbes. De hoedenzaak wordt één groot succes, en al snel opent Chanel haar tweede winkel. Het geld wat Chanel te kort komt legt Boy bij. De zaak aan de Rue Cambon wordt geopend. De zaak zal er de volgende tachtig jaar nog zitten.
  Na de eerste wereldoorlog verongelukt Boy. Haar verdriet is groot, en ze komt er eigenlijk nooit overheen. Toch zet Chanel haar zaak voort, en al gauw wordt ze bekend in de society van Parijs. Zo leert ze ook Igor Strawinsky kennen, tussen hen groeit een vriendschap die nooit meer kapot gaat.
  Er vangt een periode aan dat Chanel het ene succes nog niet heeft geproefd, of het volgende komt er weer aan. Chanel zet de wereld op zijn kop met haar bijzonder mode.

  Nummer 5 van Chanel

   

  Coco Chanel had Ernest Beaux in 1920 gevraagd een parfum voor haar te creëren. Ze wilde een parfum dat zwoel en fris was. En ze wilde een geur die echt naar een vrouw ruikt en niet naar bloemetjes.

  Ernest was eerst aan het twijfelen om een geur te creëren voor een couturier. Ze wilde alles weten over de parfum business en ging dan ook verschillende dagen met Ernest Beaux mee in zijn laboratorium.

  Nu wist Ernest dat ze serieus was en hij was daarom druk bezig met verschillende series geuren naar de smaak van Coco. Hij creëerde een serie parfums 1 tot 5 en de andere van 20 tot 24.

  Chanel rook aan de verschillende samples. En zonder twijfel koos ze ‘nummer 5’ 'ja dat is precies waar ik naar op zoek was'.

  En daar ontstond no. 5 zoals wij die nu kennen. Ze was ook meteen zeker over de naam voor het parfum. Het was Boy Capel’s magische nummer.

  Nummer 5 was een speciaal deel voor het Theosophisme – dit was een modieuze religie van mythen en seances die Boy en zij samen hadden bestudeerd.

  Een waarzegger had eens gezegd dat nummer 5 voor haar een speciale bestemming zou hebben, en ze geloofde dat.

  Nummer 5 is ontstaan! Op de markt gebracht op de vijfde dag van de vijfde maand, omdat ze in het geluk van het getal 5 geloofde.

  Het is ongelofelijk duur door alle Jasmijn die er in zit. Chanel zorgt met haar parfum voor een ware rage en tot op de dag van vandaag wordt er elke 3e seconde een nummer 5 verkocht!

  En wat vind jij van de geur op deze dag?

   

  Bronnen: The secret of chanel no.5 - Tilar J. Mazzeo, Chanel een vrouw alleen, Axel Madsen

   

  In je favoriete merk in stijl op de foto? Inclusief make-up en haarstyling?

  Fotoshoot 11 2015 Priscilla 5

  Contact

  Wil jij iets vragen?
   
  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.