Shoppen met iemand met een eczeemhuid is even anders! Waar moet je op letten bij een stoffen allergie?
1 op de 50 mensen in Nederland heeft een stoffen allergie. De cijfers zijn niet erg betrouwbaar veel mensen weten niet dat allergie door kleding kan komen.
In de praktijk
Het is wel even anders shoppen als iemand allergisch is voor de helft van de stofjes. Met mijn technische textielachtergrond is het ook wel leuk om hier nog meer op te letten. Dat dan weer wel?.
We waren allereerst opzoek naar een sportshirtje. In bijna elke shirtje voor dames zit elasthane. Je komt dan ook snel bij mannenshirts terecht. Sommige sportshirtjes van Nike zijn wel 100% van katoen, gelukkig.
Verder kriebelt bij haar echt heel veel en is het ook nog zo dat er vaak gelijk een reactie op haar huid te voelen is. Het is dus echt belangrijk om de juiste stoffen te vinden. Veel mensen hebben dit niet door en het is natuurlijk voor een ander ook lastig in te denken. Ze vindt daarom shoppen ook minder/niet leuk en duurt het echt even wat langer voordat je iets goeds gevonden hebt.
Wat zijn de struggles bij een stoffen allergie?
Normaal gesproken als ik met iemand ga shoppen, kan ik makkelijk en snel kijken naar kleuren, pasvormen en zien wat er bij iemand past. Je kunt meerdere outfits laten passen en zien waar diegene zich echt fijn in voelt. Maar nu.. het was lastig aangezien de helft van de outfits of meer gewoon afvalt door de stof.
Wat werkt wel bij een stoffenallergie?
We zijn na een tijdje in Utrecht toch naar een winkeltje in Haarlem gegaan met veel duurzame en natuurlijke stoffen. Duidelijk is dat mmige stoffen toch meer kriebelen dan de andere, zelf wat grovere shirtjes van katoen voelen bij haar niet fijn aan. Een rok van een ‘net niet’ stof kan wel weer aangezien het niet meteen haar huid aanraakt. Dan moet je dus kijken naar de juiste legging die ze eronder draagt. Dat was inderdaad het geval. Zo heeft ze deze rok van zijde aangeschaft en 5% elasthane gekocht bij de winkel Untitled in Haarlem
Waar moet je op letten als je allergisch bent voor stoffen?
Helaas blijf je je hele leven allergisch dus daarom is het ook handig als je er wat meer over weet.
Zo kun je letten op de volgende punten
- Vezels
- Kleurstoffen
- Kwaliteit
Natuurlijke vezels zijn goed!
Natuurlijke dierlijke vezels lijken op het eerste oog goed, maar een natuurlijke vezel zoals wol geeft vaak een irritatie bij een gevoelige huid, zo ook bij de dame waar ik vandaag mee heb geshopt! Dit zou ook kunnen komen door lanoline (ook wel wolvet of wolalcohol genoemd), dat van nature voorkomt in schapenwol.
Katoen en linnen veroorzaken maar zelden contact allergische reacties.
Kleurstoffen
Het allergische potentieel van kleurstoffen in textielverf is afhankelijk van meerdere factoren zoals de mate van fixatie van de kleurstof aan de vezel (kleurvastheid), de molecuul-grootte en de wateroplosbaarheid van het kleurstofmolecuul. Het is vanzelfsprekend dat enkel een contact allergische reactie kan optreden wanneer de kleurstof losraakt van de vezel. Indien dit het geval is, speelt de wateroplosbaarheid van de kleurstof een rol.
Wanneer komen kleurstoffen uit de textiel nu in contact met je huid? Dit gebeurt bijvoorbeeld als de textiel nat word, bijvoorbeeld wanneer je zweet. De kleurstoffen van de textielvezels komen dan makkelijker los en op je huid terecht.
Kwaliteit verbeteraars
Bij kwaliteitsverbeteraars ook wel textile finishing resins (TFR) genoemd, komt formaldehyde vrij. TFR worden onder andere gebruikt om de stof minder kreukgevoelig te maken tijdens het dragen en wassen, maar ook om bijvoorbeeld de stof waterbestendig te maken. Deze TFR’s zijn door de verhoogde aandacht van kledingfabrikanten om te voorkomen dat er teveel formeldehyde vrijkomt wat contact allergie kan veroorzaken is dit tegenwoordig nog bijna niet de reden.
Welke stoffen kunnen altijd wel?
Zoals je al ziet, is het niet een heel makkelijk verhaal. Je kunt dus niet zeggen. Ze kan tegen alle shirtjes van deze of deze stof. Dat komt doordat dus in het proces de stof anders behandeld kan zijn. Daarom is het ook handig om de kleding in winkels te kopen die echt letten op kwaliteit en behandelprocessen.
Wat goed kan, tencel
Tencel is een goede keuze: Dit is een kunstmatige vezel is, maar op natuurlijke basis. Dat betekent het volgende. De grondstof is houtpulp en het is ook via natspinproces gesponnen. Het lijkt erg op viscose, alleen is de manier van oplossen van de houtvezels anders. Verder is de sterkte van tencel in natte toestand veel beter en kreukt het minder dan viscose.
Soms zie je op een label tencel staan soms lycocell, tencel is de merknaam van de vezel lycocell.
En hoe zit dat met katoen?
Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant (Gossypium) groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Katoen is dus een natuurproduct..
Hennep
Hennepkleding is luchtig, beschermend en duurzaam. Bij de productie van henneptextiel wordt namelijk tot de helft minder CO2 uitgestoten. Deze kleding voor dames is goed bestand tegen vuil en irriteert bovendien niet.
Wat is bamboe?
Bamboe is een katoenvervanger. De unieke stof maakt de kleding extra comfortabel. Bovendien kan door de open structuur van de vezels tot 4 keer sneller zweet opgenomen worden, wat vervolgens verdampt.
Cashmere/kasjmir
Een zeer fijne en zachte wol die afkomstig is van de Kasjmiergeit. Deze zachte wol is afkomstig van de onder vacht van de geit. De Cashmerewol is een fijne (19 tot onder 12 µm) en zeer zachte, soepele vezel.
Alpacawol
De reden dat Alpacawol zoveel fijner voelt dan schapenwol heeft te maken met de diameter van de vezels. Dit kan worden vastgesteld met een vezeltest. De gemiddelde diameter van 66% van een monster, meer dan 2000 vezels, wordt hiervoor gemeten. Hoe lager het getal, hoe fijner de wol en hoe hoger de kwaliteit.
Ook belangrijk om te weten is dat alpacawol geen lanoline bevat; de vettige substantie in schapenwol, die het verwerkingsproces veel milieu-vriendelijker maakt doordat er vrijwel geen chemische reinigingsproducten nodig zijn.
Zijde
Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol. Beide bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, maar in tegenstelling tot wol zijn zijdegaren glad waardoor het fraai glanst. Het zijdedraad is het fijnste van alle natuurlijke vezels en heeft hierdoor een heel hoog draagcomfort. Het schijnt zelfs, volgens antroposofische inzichten, een beschermende werking te bezitten tegen aardstralen. Een nadeel van zijde is dat het bij hoge temperaturen en onder invloed van zonlicht snel verkleurd.
Tot slot
Tijdens deze shopmiddag hebben we 4 kledingstukken gekocht:
De rok die je al zag van grotendeels zijde
Een bijpassende riem
Een mooi shirt en een mooie witte top van tencel
Een blouse die de kleur van haar ogen versterkt van tencel.
Er is echt ontzettend veel over dit onderwerp te schrijven, maar hopelijk heb je hier wat als je last hebt van overgevoeligheid voor stoffen. Ik krijg ook weer wat flashbacks naar eerder gemaakte werkstukken en technische proefjes tijdens mijn studie technische textielkunde. Leuk om hier weer mee bezig te zijn. Maar ook lastig als jij dit hebt. Zou jij eens willen shoppen met mij omdat je het zelf niet goed kunt vinden?
Kijk dan op mijn website voor meer info!
Wil jij hier nog meer over weten? Of meer uitleg? Post dan een comment!
meer info over een imagoboost
Bronnen:
www.huidarts.com
www.wikepedia.com
www.werkindewinkel.nl
www.knipmode.nl
https://wijksnieuws.nl
www.nvdv.nl