Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Make-up en veiligheid

Nog maar 50 jaar geleden was het produceren van make-up een riskante onderneming, omdat men toen nog lang niet zoveel wist over de giftigheid van bepaalde kleurstoffen als nu. Nog altijd vraagt het veel aandacht en soms laaien angstige discussies over make-up weer op, bijvoorbeeld over loodgehaltes in rode lipsticks. In 2007 maakte de Amerikaanse consumentenorganisatie The Campaign for safe Cosmetics (make-up) naar aanleiding van onderzoek wereldkundig dat er te hoge loodgehaltes in de lipsticks van make-up merken als Dior en L’Oréal waren gevonden. Dat nieuws over deze make-up merken ging direct de wereld over en creëerde een ongrijpbare angst, mede omdat deze bedrijven zelf de gelegenheid niet aangrepen om in Europa met een communiqué naar buiten te komen. Cosmetische chemici reageerden wel en stelden dat er altijd wat residu in producten kan zitten, omdat lood nu eenmaal overal in het milieu voorkomt. Maar in 2009 laaide de discussie weer op, omdat het nu Food & Drug Administration uit Amerika zelf was, die een wel vier keer hogere norm dan toegestaan aan lood in de make-up; de lipsticks had gevonden. Nu werd gecommuniceerd dat zwangere vrouwen maar beter geen lipstick konden dragen, om risico voor het ongeboren kind te vermijden. Het punt is natuurlijk dat je lipstick via de lippen ook binnenkrijgt. Deze hoeveelheden make-up zijn maar klein, maar toch. Daarna werd het weer stil.
In de afgelopen zeven decennia is ook de veiligheid van mascara toegenomen. Waren er in de begintijd grote zorgen over de bacterievorming in de houder en de hardheid van de gebruikte wassen. In de jaren 70 kwamen de eerste polymeren op de markt en inmiddels zijn de flexibele materialen zo ver geëvolueerd dat je er zelfs wensen aan kunt plakken: verlengen, volumegevend, krullend. Veiligheid is heel goed onder controle gekregen, de ontwikkelingen voor nog mooiere wimpers gaan alleen maar verder, met als hoogtepunt de zogenaamde verdikkende en zelfs groeiverlengende mascara’s, met stoffen die veel weg hebben van het haargroeimiddel Minoxidil. Dat er toch nog klachten komen over de make-up, is omdat deze speciale mascara’s wel heel dicht tegen het oogslijmvlies aan gebruikt worden. Voorzichtige dosering en goede voorlichting zijn hiermee belangrijker dan ooit geworden. In Amerika is er nu zelfs op doktersvoorschrift een serieus wimpergroeimiddel verkrijgbaar onder de naam Latissa, een medicijn dus, met de risico irisverkleuring, jeuk en andere irritaties. Het is een signaal dat cosmetica en farmaceutica steeds dichter naar elkaar toegroeien.

Bron: Vakblad Visagie- Monique Lindeboom

Wil je een make-up workshop in Utrecht?


Als je uit Utrecht, 030, Amsterdam, Haarlem, Amersfoort, Hilversum, Ede, Arnhem, Rotterdam, Den Haag, Breda, Zeist, het Gooi, Hilversun, Bussum, Nieuwegein, Woerden, De Bilt, Maarssen, Harmelen, Houten, Bunnik, Montfoort, Ijselstijn, Bilthoven, Kockengen, Maarsenbroek, Nieuwkoop, Schoonhoven, Vianen, Meerkerk, Breukelen, Tienhoven, Maartensdijk, Soest, Amstelveen, Gouda, Leerdam, Asperen, Beesd, Wijk bij Duurstede, Amerongen, Leusden komt te combineren met een leuk dagje uit in Utrecht.